Sortering av avfall

Boende sorteras avfall i sorteringsrum

Om varje hushåll i Sverige skulle återvinna en till plastförpackning per månad så sparar vi in lika mycket koldioxidutsläpp som 1 200 bilar orsakar per år! Nu bygger vi nya miljörum för att göra det lätt att göra rätt.

Kvinna som sopsorterar

Sortering av förpackningar

Det är viktigt att inte slänga förpackningar som kan återvinnas i vanliga soppåsen som går till förbränning. Gör du det går materialet, i form av kartong, plast och metall till spillo i stället för att bli nya förpackningar.

Enligt lag måste alla i Sverige ha tillgång till förpackningssortering i sitt hus senast 2027. Tybo är ute i god tid och har ordnat med nya miljörum på bland annat Bagarsvängen, Kringelkroken och Bergalidsgången. För er som inte har det i huset finns det återvinningsstationer i närheten.

Tänk på att inte slänga annat än förpackningar i förpackningsinsamlingen. Andra plastsaker, som exempelvis en diskborste, är inte en förpackning och ska inte slängas i miljörum för förpackningar. Det är också väldigt viktigt att inte slänga i fel materialkärl, då kommer inte materialet kunna återvinnas. Sorterar du fel kan du faktiskt bli ersättningsskyldig.

Matavfall

Även vårt matavfall är en viktig resurs. Om du väljer att sortera ut ditt matavfall i bruna påsar kommer det transporteras till en biogasanläggning för behandling och rötning. Matavfallet bryts sedan ner och bildar biogas och biogödsel som kan bli fordonsbränsle eller näring till lantbruk och åkrar. 

Det är viktigt att matavfallet läggs i rätt påsar. Använd endast de papperspåsar du får från oss eller kommunen. Tänk på att paketera ditt matavfall väl och rulla ihop matavfallspåsen ordentligt innan den slängs i matavfallskärlet.

Om dina bruna matavfallspåsar håller på att ta slut kan du hämta ut nya på Kretsloppscentralen, Servicecenter, ICA Kvantum (Tyresö centrum), ICA Supermarket (Trollbäcken), Coop Tyresö Strand, Stora Coop (Tyresö centrum) eller på biblioteken i centrum, Strand och Trollbäcken.

Har du en sopsug i ditt bostadsområde? I så fall är det viktigt att du bara använder de matavfallspåsar som har klisterremsa. När påsen är fylld upp till den streckade markeringen på insidan av påsen rullar du ihop den och försluter klisterremsan.

Hantering av fett

I början av 2024 kom en ny lag som gör det förbjudet att hälla fett i avloppet. Fettet ska i stället återvinnas. Mycket av fettet fastnar i avloppsrör och vattenlås och skapar proppar och i värsta fall översvämning. Dessutom ställer fettet till med ordentliga problem när det kommer till reningsverket.

Så tar du hand om matfettet

  • Torka ur stekpannan eller kastrullen med hushållspapper innan du lägger den i diskmaskinen eller diskar för hand. Papperet slänger du sen i komposten eller i de vanliga soporna.
  • Är det mycket fett? Häll det i en plastflaska med hjälp av en fettratt. När flaskan är full slänger du den i vanliga soppåsen. En fettratt kan du hämta hos kommunen.
  • Fett i ännu större mängd kan hällas upp i en plastdunk. Dunken ska lämnas till en återvinningscentral – den får alltså inte slängas i de vanliga soporna.

Grovsopor

Till kategorin grovsopor räknas elektronik, brännbart och grovavfall. I våra grovsoprum kan du slänga elavfall och brännbart grovavfall i separata kärl. Övriga föremål såsom möbler, vitvaror, kemikalier, färg, skrymmande föremål, bildäck, trädgårdsavfall och byggavfall ska lämnas till Petterboda återvinningscentral. Saknar du entrékort till Petterboda är du välkommen att hämta ut det hos oss.